Barnskidåkning

Barnskidåkning

Att åka skidor är mycket vanligt i de nordiska länderna och de flesta börjar åka redan som barn. Det anses vara en sportaktivitet såväl som en familjeaktivitet och många åker regelbundet på skidsemestrar i svenska fjällen. Längdskidåkning är en sport vars popularitet fått ett uppsving det senaste decenniet, det har inte varit så här populärt sedan Gunde Svans storhetstid. Utförsåkning har även det växt i popularitet vilket kan ha att göra med de stora fjällanläggningarna som har utökat med familjeaktiviteter, barnbackar och skojiga maskotar.

Fjällsemester med extra allt

Skidsemester i svenska fjällen liknar allt mer en charterresa för varje år som går. Det finns flera barnbackar att välja på med roliga figurer, rulltrappor istället för lift och maskotar som går runt och bjuder på high five. Skidskola för barnen finns i olika åldersgrupper och är ofta fullbokat trots hutlösa timkostnader. När barnen tröttnat på utförsåkningen finns barnpassning att tillgå så att mammor och pappor får åka i stora backarna en stund. Sedan är det dags för after ski för både stora och små.

Skidåkning – en barnaktivitet med fart

Barns som åker skidor

Utförsåkning är en fantastiskt rolig sport, barnen får öva på balansen, får bättre kroppskontroll och hittar muskler i ben och höft. Detta samtidigt som de är ute i naturen och får en välbehövlig dos av frisk luft. Dessutom börjar barnen relativt tidigt utveckla ett säkerhetstänk. När man glider ner för en backe i hög hastighet blir det naturligt att bevaka sin omgivning för att undvika krock med andra skidåkare eller djupfrysta träd. Dessutom finns tävlingsarrangemang redan från tidig ålder för de med vinnarskalle, det ska börjas i tid!

Priset för att åka

Barnskidåkning har många fördelar. Det är en sport som bygger upp styrka och kontroll, utomhus och naturnära. Kall och frisk luft ger barn med rosiga kinder. På kvällen myser hela familjen i stugan i matchande långkalsonger, trötta i kroppen och rofyllda i knoppen. Vad har då skidåkning för nackdelar? Förutom den uppenbara skaderisken i en höghastighetssport, är kostnaderna mycket höga. En familj som vill spendera sportlovet i en fjällstuga med liftkort och skidutrustning får räkna med att punga ut tiotusentals kronor. Visst finns möjligheter att spara pengar genom att köpa begagnad utrustning, hitta rabatterade boenden eller hålla egen skidskola åt sina barn men billigt blir det ändå inte. Smakar det så kostar det, naturen har blivit dyr i 2000-talets Sverige.