Billig skidåkning i Sverige

Billig skidåkning i Sverige

Skidåkning är känt för att vara dyrt. Att åka iväg en hel familj på skidsemester kostar åtskilliga tusenlappar och utöver detta går det åt ytterligare tusenlappar till utrustningen. Det finns dock sätt att minska kostnaderna på så att skidsemestern blir aningen billigare. Hur dyrt det blir beror nämligen mycket på till vilket skidområde du åker, på vilket sätt du bor och hur du får tag på din utrustning. Lägg till detta att du kan spara en hel del genom att lägga vikt vid hur du fixar till maten. Att laga själv blir alltid billigare.

Välj rätt skidområde

Om det verkligen bara är Åre som kommer på fråga så är risken stor att det blir dyrt. Om du däremot vidgar perspektivet till att omfatta mindre skidområden i andra delar av Jämtland, eller i Dalarna, så ser du hur det skalas av några tusenlappar. Billig skidåkning i Sverige hittas på sådana här mindre ställen, med färre nerfarter och liftar, där priserna för övernattning och mat blir billigare. Här finns ofta möjlighet att hyra en liten stuga, eller bo på vandrarhem.

Självklart bör du välja skidområde i enlighet med dina önskningar om skidresmål. Om du är en skicklig utförsåkare kan det vara värt att investera lite pengar för att få möta utmaningar, men om du snarare åker för skojs skull och tillsammans med dina barn, så kanske det inte är så viktigt med svåra pister. Se då till att leta upp ett skidområde som ger er alla det ni behöver, men utan att kosta för mycket. Det finns någorlunda billiga alternativ om du bara tar dig tid och letar upp dem.

Romme alpin söder om fjällen

En skidort som blivit mycket populär de senaste åren är Romme alpin. Området ligger 20 minuters bilfärd utanför Dalarnas största stad, Borlänge, och bjuder på 12 liftar och 30 nerfarter. Boendealternativ finns det många av: på hotell vid foten av nerfarterna, i stuga i närheten av området, eller på vandrarhem i Borlänge. Det sistnämnda alternativet är säkerligen det billigaste, då det dessutom finns möjlighet att laga mat där själv.

Romme alpin har blivit mycket omtyckt av människor som bor i Stockholm. Förståeligt, då Romme innebär en resa på 2 1/2 timme från Stockholm, medan det tar 5 timmar att resa till Sälen därifrån. Backarna bjuder naturligtvis inte på alpina svårighetsgrader, men de är utmanande nog att vara värda några dagars övernattning. Dessutom är de perfekta för barnfamiljer där det finns små barn som ska lära sig åka. Om de inte går på skidskola har föräldrarna goda chanser att lära dem åka i de barnbackar som står till förfogande.

Skidåkning på billigaste sätt

Knep för billig skidåkning

Förutom att välja ett billigare, mindre skidområde och en enklare form av boende under skidsemestern, så kan det ge stort utslag finansiellt att leta upp begagnad utrustning. Framför allt för barn som ofta bara har sina pjäxor en säsong, och skidorna i bästa fall två, så lönar det sig att leta utrustning på annons. Hjälm och skidglasögon kan lika gärna köpas nya, men just skidor och pjäxor hittas ofta i riktigt bra skick även begagnade. Det finns många knep för att ha råd med skidsemester och det sköna är att semestern inte blir sämre bara för att den är billigare. Snarare är det en sådan lättnad att slippa ruinera sig att det bäddar för riktigt god semesterstämning.