Bra mat i fjällen

Bra mat i fjällen

För att orka med en dag i skidbacken eller en vandringsdag på fjället är det viktigt att ha rejäl mat i magen. Kolhydrater och nyttigt fett gör att du orkar mer. Här kan du läsa mer om mat som passar bra att laga i fjällen. Du som verkligen vill känna den rätta semesterkänslan kan gå på restaurang och äta lokala specialiteter.

Enkel och mättande mat

Många som år på fjällsemester hyr en stuga eller en lägenhet. Matlagningen får gärna gå fort och rätterna enkla att tillreda. En termos med varm soppa, smörgåsar och kokta ägg utgör en mättande matsäck. Andra klassiska fjällrätter som passar bra till lunch är wraps, varma mackor och våfflor. Även den som tältar kan äta gott, man kan tillaga förvånansvärt god mat på ett enkelt fältkök.

Bra restauranger i fjällvärden

För den som är på fjällsemester och vill äta på restaurang finns det många möjligheter. På de större skidorterna är utbudet stort, sommar som vinter. Ett restaurang besök är ett bra tillfälle att prova på lokala specialiteter som lake, ren, eller röding. Ofta finns även bär som lingon och hjortron med på menyn på ett eller annat sätt.

Renkött är gött

 

Ät för att behålla energin

Att slarva med maten under en dag i backen är ingen bra idé. Du tappar både ork och får sämre omdömesförmåga när du inte äter ordentligt. Glöm heller inte bort att dricka! Lika viktigt som att äta ordentligt är ett återkommande intag av vätska. Precis som vid andra sporter, kan skidåkning och fjällvandring krävande. Brist på vätska leder till trötthet och huvudvärk.