Restauranger i fjällen

Restauranger i fjällen

Vild och vacker natur samt spännande smakupplevelser på tallriken. Den svenska fjällen har mycket att erbjuda och är ett utmärk kulinariskt resmål. Här kan verkligen smaklökarna få sitt lystmäte stillat i vidunderliga omgivningar. Att besöka en restaurang i fjällen är ett bra tillfälle att prova på det lokala köket. Man har ofta tagit tillvara på många traditionella tillagningsmetoder och maten som serveras är säsongsbunden. Här kan du läsa mer om utbudet av restauranger i fjällen. Du finner även information om typiska lokala råvaror och specialiteter.

Restauranger med mat för aktiva dagar

För många innebär en semester i fjällen aktiva dagar. Olika typer av restauranger tillgodoser semesterfirarnas behov. Enklare maträtter som soppor och våfflor är populära i de matställen som ligger i direkt anslutning till skidbacken. En vanlig pannkaka med sylt smakar sällan så bra som i en toppstuga med utsikt över en bedövande vackra berg. I den svenska fjällvärlden är ett omtyckt alternativ att äta på värdshus. Ett sådant kan tillgodose såväl dina behov av mat som av logi.

Värdshus är något av den ursprungliga formen av all-inclusive. Där du kan välja inta frukost och dagens övriga huvudmål om du så önskar. Ofta är menyn säsongsbaserad och bygger på klassisk husmanskost. Idag står sig många restauranger av den här typen mycket bra i konkurrensen med de svenska fjällens finkrogar. För den matintresserade finns det idag gott om restauranger som erbjuder avsmakningsmenyer. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på utsökta lokala specialiteter.

Specialiteter i den svenska fjällvärlden

I de svenska fjällen känner många stor stolthet över de lokala råvarorna och de regionala maträtterna. Jakt och fiske är ett viktigt inslag i de här delarna av Sverige, det är något som avspeglas på många menyer. Röding och älg är vanliga rätter i Jämtland och Härjedalen. Souvas (lättrökt och saltat renkött), ripbröst och renskavsgryta populära rätter i Lappland. För den som är ute efter nya smakupplevelser är fjällsemestern ett utmärkt tillfälle.

Ät varm mat

I den svenska fjällvärlden finns det även ett stort utbud av lokala ostar och efterrätter. I Jämtland är de tätt mellan de olika lokala gårdsmejerierna. Mese och vit getost är typiska ostar som besökaren inte bör missa. Lingon, blåbär och hjortron sätter smak på många desserter och glassar. Dessa bär är även vanligt förekommande i lokala drycker. De smaksätter saft, glögg och alkoholhaltiga alternativ. Även lite mer oväntade ingredienser som björksav går att hitta på vissa menyer.

 

Trender bland fjällresenärer

Forskare vid Mittuniversitet genomförde nyligen en studie där de undersökte vad de svenska resenärerna förväntar sig av sin fjällsemester. En tydligt stigande trend visade sig vara vår längtan efter det unika och orörda. Att vandra och besöka ostörda miljöer är en aktivitet som ökar i popularitet. Samtidigt visade undersökningen att de flesta ville koppla av och få god service under sin vistelse. Restauranger i fjällen gör alltså rätt i att satsa på lokal mat och unika smakupplevelser, samtidigt som de eftersträvar att upprätthålla god service.