Skidåkning i Sverige i maj

Skidåkning i Sverige i maj

Går det att åka skidor i Sverige i maj? Är det inte vår då och snön har smält bort? Nej, i norra Sverige går det alldeles utmärkt att åka skidor i maj. Här finns många bra backar och vädret är många gånger helt perfekt i maj. Solen kan skina men det är ändå snö i backarna. Norrlänningarna själva kallar denna period på året för vårvinter och det är verkligen ett passande namn eftersom det kan vara varmt i luften samtidigt som det är mycket snö.

Skidåkning är populärt i norr

I norra Sverige är det mycket populärt med skidåkning, både utförsåkning och längdskidåkning. Här är det fullt möjligt med skidåkning i Sverige i maj. Här finns gott om bra backar i fjällvärlden men även längre inåt landet finns det bra backar. I Piteå finns till exempel Vallsberget som är ett populärt utflyktsmål för många barnfamiljer. Här finns en barnbacke med rullband och tre fina backar för de lite äldre. I närheten av Jörn i Västerbotten finns Storklinta som är en en fin anläggning.

Norrlänningarna gillar verkligen skidåkning. Det är en av de mest populära fritidssysselsättningarna i Norrland. Oavsett om man föredrar längdskidåkning eller utförsåkning finns det spår och anläggningar som passar de flesta. Eftersom vintern är betydligt längre i norra Sverige än i södra Sverige så finns det verkligen goda förutsättningar för att åka skidor här. Redan i november kan det finnas gott om snö och ofta ligger snön kvar ända fram till maj.

Viktiga saker att tänka på

Det finns några saker som är viktiga tänka på när man åker skidor. Särskilt när man åker utförsåkning är det viktigt att tänka på säkerheten, eftersom hastigheten kan bli ganska hög i backarna. När det gäller barn så är det viktigt att man inte låter barnen åka i backar som är över deras förmåga. Börja gärna att träna tillsammans med ditt barn och börja alltid i barnbacken. När barnet börjar känna sig tryggt i barnbacken kan ni gå över till vuxenbackarna.

Det är också viktigt att tänka på att ha rätt utrustning och att vara rätt klädd. För att frysa så gäller det att ha varma kläder och att klä sig i flera lager. Det finns gott om butiker på nätet där man kan handla både skidor, skidkläder och annan utrustning. För dig som känner dig osäker på vilken utrustning du ska ha kan det vara en god idé att åka till någon butik som specialiserat sig på skidåkning och fråga om råd.

Att åka skidor är kul

Det går bra att åka skidor i maj

Att åka skidor i maj i Sverige är inga problem om man befinner sig i norra Sverige. Här är vintern lång och det finns väldigt många bra anläggningar och backar. Vintern börjar redan i november och håller på ända fram till maj. Det brukar komma stora mängder snö i norra Sverige så det finns ingen risk för att skidsäsongen uteblir. Om man är i fjällvärlden så finns det all anledning att hyra en stuga och stanna några dagar.