Snowboardtävlingar

Snowboardtävlingar

Du har kanske sett dem göra sina trick i skidanläggningens snowboard park. Höga hopp och kanande över railen. Kanske blir du imponerad av deras trick samtidigt som du känner en kittling av spänning magtrakten. Några av åkarna du ser i parken kan vara mer eller mindre välkända tävlingsåkare. För precis som i så många andra idrotter går det att tävla i snowboardåkning.

Vinter X games

Varje år arrangeras vinter X games som är bland annat snowboardåkarnas VM. Tävlingen är den mest prestigefyllda och en del åkare rankar den högre än OS. Tävlingen arrangerades som vintervariant för första gången 1997 och sedan 2002 har Aspen i Colorado stått som värd för tävlingen. Grenarna som ingår i vinter X games är: freeski, skicross, slopestyle, superpipe, big air, snowboard cross och snöskoter.

Sven Thorgren och Simon Ax

Två svenskar som har nått stora framgångar i snowboardtävlingar är Sven Thorgren och Simon Ax. Vid vinter-OS i Sotji 2014 slutade Thorgren på den retliga fjärdeplatsen i slopestyle. Troligen fungerade fjärdeplatsen som tändvätska för året efter blev han förste svenska att ta medalj i X games när han landade ett brons i slopestyle. 2017 tog Thorgren guld i X games Snowboard Slopestyle Final, i Hafjell. Simon Ax har bland annat vunnit big air-världscupen och tagit ett VM-silver i snowboard.

Snowboard handlar mycket om olika trick.

En sport för alla

Snowboard är, liksom många andra skidgrenar, en idrott för både amatörer och professionella. Många börjar i tidig ålder för att sedan satsa på en tävlingskarriär. Målet kan vara OS eller den prestigefyllda tävlingen X games som anordnas i Aspen, Colorado varje år. För den som inte vill tävla, utan bara åka för nöjes skull, finns ett bra utbud av tv-sända snowboardtävlingar.